Program 2020

Érkezés 10.00-tól.

Egész napos programjaink (10.30 - 20.30):

Fő program:

(részt vehet mindenki, aki előre regisztrált és befizette a belépési díjat)

Részletek: a kis termekben

(kiegészítendő)

Pécs, de cultuurstad

Csonta István a Leuveni Collegium Hungaricum vezetője (2012-2019), jelenleg a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola egyháztörténelem tanszékének oktatója, megbízott tanszékvezetője.

Előadásában Pécset mutatja be, különös tekintettel a huszadik századi eseményekre, civil és egyházi intézményekre, látnivalókra, melyek szerves részét képezték és képezik ma is a régió fejlődésének.
>> vissza

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

Lukács Ottilia a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola szentírástudományi tanszékének oktatója. Teológiát és szociális munkát tanult Kolozsváron, majd a KU Leuven Teológia karán folytatta tanulmányait. 2017-ben védte meg PhD disszertációját a shabbatról, a héber Biblia egyik legfontosabb témájából.

Lukács Ottilia, folytatva Csonta István előadását, a Püspöki Hittudományi Főiskoláról, ennek jelentőségéről tart előadást. Az intézmény az utóbbi két évtizedben a dél-magyarországi régióban jelentősen hozzájárult a világi teológusok, lelkipásztori kisegítők és különböző egyházi intézmények munkatársainak képzéséhez.
>> vissza

Introductie tot het Hongaars

Bevezetés a magyar nyelvbe

Hedwig Gerits (Lokeren, 1978) 1996-1997 között cserediákként Kaposváron tanult. Tanulmányait a leuveni Katholieke Universiteit-en végezte, kelet-európai nyelvek és kultúrákból szerzett diplomát. A dolgozat témája: A magyar kisebbség Szlovákiában. 2001 és 2003 között magyart tanult a varsói és budapesti (Károli Gáspár Református Egyetem) egyetemen. Budapesten megszerezte a Magyar Mint Idegen nyelv nyelvvizsgát. Minden évben tovább képzi magát számos nyári magyar egyetemen Budapesten, Debrecenben és Pécsett.

2011. szeptember óta Leuvenben tanít a Centrum voor Levende Talen-ban és 2014. szeptember óta az aalsti CVO Proban szintén.

A HungaroMania szervező bizottság tagja. Ezen a napon az «Introductie tot het Hongaars» (Bevezetés a magyar nyelvbe) workshopot tartja. A részvevők megismerkedhetnek ezzel a szép és gazdag nyelvvel.
>> vissza

A magyar gasztronómia, száz százalékig magyar?

Tom de Smet, volt szakács és cukrász nagy érdeklődéssel fedezte fel a magyar gasztronómia történetés és fejlődését. A magyarok nagyon büszkék a konyhájukra. Kezdj el beszélgetni egy magyarral és mielőtt észbe kapnál, már arról van szó, hogy mit evett tegnap, mit fog főzni ebédre, vagy hogy valaha milyen jól főzött a nagyi. De mennyire egyedülálló a magyar konyha?

Tom De Smet családi cégek történeteit mutatja be, és beszél a gasztronómiai fesztiválok elterjedéséről és a kézműves termékek visszatéréséről is, a történeteket pedig képekkel is illusztrálja. Gasztronómiai kirándulásra hívja a közönséget a magyar konyha gazdag törtnénetén keresztül - amit, közép-európai fekvése miatt mindig is befolyásoltak a környező országok, s így nyerte el sajátos stílusát és ízeit.

Tom de Smet (Amsterdam, 1962) 1986 óta évente jár Magyarországra, ahol a nyelvet tanulja és körbeutazik. Miközben szakácsként, majd egy oktatással foglalkozó kiadónál dolgozott, 2006-ban elindította oknyomozó újságírói kutatását a magyar gasztro-és borkultúra területén. 2007-től a Hongarije Vandaag (Magyarország ma) webportál szerkesztője, ahol többek között számos gasztronómiai témájú cikket és történetet publikált. Emellett kulináris előadásokat és kóstolókat is tartott és 2011 óta a budapesti Holland nyelvű Könyvnap szervezője. 2015 óta pedig a budapesti Kelet Kávézó konyhájának kreatív séfje.
>> vissza

Több, mint aszú és bikavér! Ismerd meg a magyar borokat!

San Verhavert pszichológiából szerzett mester fokozatot a Leuveni Katolikus Egyetemen, majd 2018-ban doktorált pedagógia szakon az Antwerpeni Egyetemen. Még ugyanebben az évben elkezdett egy sommelier-képzést az antwerpeni Syntra AB képzésközpontban, mellette magyarul tanult Leuvenben. Felesége családja révén megismerkedett a magyar borok sokszínűségével.

A magyar bor története egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Ma Magyarországon 22 borvidék található, ahol a nemzetközi fajták mellett körülbelül 10 őshonos borszőlőfajtát termesztenek. A termőtalaj és mikroklíma változatossága révén Magyarországon izgalmas borstílusokat találhatunk. Ismerd meg a különböző magyarországi borvidékeket és kóstolj meg egy nagyszerű borválogatást ezen az előadáson!

Figyelem: gyakorlati okokból csak 14 résztvevő tud bort kóstolni. De természetesen bárkit szívesen látunk az előadáson. Az előadás Magyarországot, mint borországot szeretné bemutatni, nincs kereskedelmi célja. A bemutatott borok nem megvásárolhatóak.
>> vissza

A trianoni békeszerződés

Wim Vermeulen (1982, Boom) adó- és vállalti pénzügyek vezetőjeként dolgozik az SD Works pénzügyi igazgatóságán. Felsőfokú diplomáját Modern kori történelemből szerezte meg a Leuveni Katolikus Egyetemen (2005). Szakdolgozatát egy 10. századi lotharingiai családról, az Ansfriedekről írta. Ezután más területre lépett: Pénzügy és számvitel mesterszakon diplomázott a Leuveni Katolikus Egyetemen (2006) és Alkalmazott közgazdaságtanból is megszerezte a bachelor fokozatot (2007). Még ugyanebben az évben (2007) a brüsszeli Pénzügyi Főiskolán szerzett diplomát Pénzügyi tudományokból, majd mester diplomát a Brüsszeli Katolikus Egyetemen Társasági jogból (2010). 2007 és 2012 között senior tanácsadóként tevékenykedett a KPMG-nél és a Grant Thorntonnál. 2012 óta az SD Worxnél dolgozik, ahol idén kiérdemelte az "elismert adótanácsadó" címet.

A pályamódosítása ellenére mindig is szenvedélyes történész maradt, akit nagyon érdekel Közép-Európa történelme.

Az 1920-ban megkötött trianoni békeszerződés mindig is érzékenyen érintette a magyarokat. Még most, száz évvel később is hatással van az országra és a magyar emberekre. Az előadáson szó esik az első világháború kitörésének körülményeiről, a szerződés tartalmáról és a mai napig jelen lévő következményekről is.
>> vissza

A magyar nyelv gyökszerkezete

Prof. Dr. Marácz László (Utrecht, 1960) Hollandiában nőtt fel, magyar családban. Áltlános nyelvészetet, valamint magyar nyelvet és nyelvészetet tanult a Groningeni Egyetemen. 1989-ben védte meg diplomamunkáját a magyar mondatszerkezet asszimmetrikus és szimmetrikus konfigurációinak generatív elemzéséről.

Jelenleg előadó az Európai Tanulmányok tanszéken és kordinátor az Európai Politika mesterszakon. 2015-ben tiszteletbeli doktori címet szerzett a Gumilyov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen.

Marácz professzor a magyar nyelv gyökszerkezetét mutatja be. Kutatási eredményeire támaszkodva a nyelvek klasszikus nyelvfa-jellegű besorolásáról, valamint a magyar nyelv finnugor eredetéről ismerteti elméleteit.

Az előadás elhangzik hollandul és magyarul is.
>> vissza

A magyar klasszikus zene: Bartók Béla

Herlind Gerits (Lokeren, 1980) 2003-ban a Leuveni Katolikus Egyetemen végzett zenetörténet és pedagógia szakon. 2006-ban végzett szabadbölcsészeten a Lisszaboni Egyetemen csereprogramjával. 2005-ben mesterdiplomát szerzett közgazdaságtanból. 2005-től 2010-ig zenetörténetet tanított a Hagelandi Akadémián Diestben, 2010 és 2012 között az asse-i August De Boeck Akadémia igazgatóhelyettese volt. 2012 óta a Ter Beuken Művészeti Iskola igazgatója Lokerenben, ahol zenei, irodalmi és képzőművészeti tárgyakat tanítanak.

Herlind visszatér 1918-ba, az 1920-ban megkötött trianoni szerződés idejébe. Herlind Bartók két mesterműve, "A kékszakállú herceg vára" es "A csodálatos mandarin" keletkezésének történetéről beszél. A trianoni szerződésről Wim Vermeulen tart előadást.
>> vissza

(kiegészítendő)

Hivatalos megnyitó

A szervezők köszöntője (HU/NL/EO)

A szervező bizottság nevében Hedwig Gerits (a magyartanárok képviseletében), Siegfried Mertens (a magyarul tanulí diákok részéről) és Csonta István (Collegium Hungaricum), főszervezőkMarc Vanden Bempt (Esperanto 3000) mindenkit szeretettel üdvözölnek - a díszteremben (HU/NL/EO):

  • A szervezők köszöntője
  • A tiszteletbeli vendégeink köszöntője: nagykövet Dr. Tamás Iván Kovács é polgármester Mohamed Ridouani
  • Köszönet a munkatársainknak

A HungaroMania ünnep, és reméljük, hogy mindenki megtalálja a hozzá vezető utat!
>> vissza

Részletek: workshopok, zene és tánc

(=> ***)

Részletek: Magyar koncert és Táncház

Koncert: Magyar zene nemzetközi közönségnek

Főnix

(=> ***)
>> vissza

Táncház, Néptáncműhely

A délutáni workshop alkalmával magyarországi, valamint határon túli magyar néptáncok egyes típusaival ismerkedünk meg. Megtanuljuk az alaplépéseket, valamint elsajátítjuk a tánclépések helyes kombinációit.

Az esti táncház alkalmával rövid ismétlésre kerül sor, azután pedig egy igazán magyaros táncház keretén belül engedjük szabadon a kreativitásunkat, így akár saját magunk által összeállított koreográfiával is táncolhatunk. Természetesen Viki és Martin mindvégig velünk lesznek és segítenek nekünk.

Viki (Hitter Viktória) 7 éves kora óta tanul néptáncot Győrben a Kisalföld táncegyüttesben. Jelenleg mesterfokú Néderlandisztika tanulmányait folytatja a Budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen.

Martin (Claus Martin Volker) szintén 7 éves korában kezdett el táncolni a győri Regös táncműhelyben. Bachelor tanulmányait a dániai Koldingban végezte Nemzetközi marketing és kereskedelem szakon. Az egyetemi évek alatt saját koreográfiával kiegészített néptáncbemutatókat, valamint táncházat is szervezett, ahol Széki táncok kerültek bemutatásra, a résztvevők pedig Gyimesi táncokat tanulhattak. Közel két évtizede már a bécsi Collegicum Hungaricum éves táncháztalálkozóinak aktív résztvevője, ahol édesanyjával népi kézművességet és néptáncot oktatnak gyerekeknek. Legutóbbi belgiumi látogatásuk alkalmával, 2014 decemberében a LUCA School of Arts, Campus Lemmensinstituut Nemzetközi estéjén tartottak néptáncbemutatót.
>> vissza

Részletek: egész napos programjaink, vacsora

Regisztráció - Onthaal - Akcepto

Érkezés után kövesd a recepció (onthaal) felé mutató táblákat!

A regisztráció után megkapod a programfüzetet.

Itt veheted meg az italjegyeket is, amelyekkel a bárban lehet fizetni.

Nem regisztáltál előre, vagy még nem fizetted ki a regisztrációs díjat? Itt még lehetőséged van rá, abban az esetben, ha van még szabad hely.
Azt javasoljuk, jelentkezz a honlapunk főoldalán található dokumentummal ('Írj nekünk' alatt), és rendezd időben a regisztrációs díj befizetését, mert csak így lehetsz teljesen biztos benne, hogy részt tudsz venni a HungaroManián.

Kérjük, a helyszínen lehetőség szerint bankkártyával fizess!
>> vissza

Vacsora: gulyás

A második alkalommal megrendezett Hungarománián újra egy finomsággal készülünk meglepni önöket. Kóstolják meg az ínycsiklandó hagyományos magyar gulyást, amit autentikus recept alapján készítünk el! A hozzávalók a puszta hangulatát idézik híres és a magyar vendégszeretetetre emlékeztetnek. Hungarománia-éttermünk tágas és hangulatos.

Ha vegetariánus változatot szeretne, kérjük, jelezze a foglalásnál! Glutén-, laktózmentes stb. élelmiszereket sajnos nem tudunk nyújtani, ezért javasoljuk, hogy akinek igénye van rá, gondoskodjon saját étkezéséről.

Aki könnyebb falatokra vágyik, szenvdicset ehet. Ki tudna ellenállni ennek a sok finomságnak? Senki, úgyhogy jó étvágyat mindenkinek!
>> vissza

Vásár

A HungaroManián hangulatos piacot is tartunk, ahol különböző árusok leszek ott a standjukkal. Itt mindent megtalálhat a vevő, a magyar ételektől kezdve a könyvekig a magar nyelvről és Magyarországról, valamint holland, Eszperantó és más nyelvű regényeket, és még sok minden mást. Látogass el ide mindenképp, ki tudja, hátha belefutsz valamibe, amit már régóta keresel!

Szeretnél standoddal részt venni a piacon? A szponzoroknak nyújtott információt itt megtalálod.
>> vissza

Kiállítás

A nap folyamán végig megtekinthető kiállítás Magyarország és a magyar nyelv érdekességeit mutatja be.

Ha részt veszel kvízünkön, mindenképp látogasd meg a kiállítást! Segítségedre lehet néhány kérdés megoldásában.
>> vissza

Büfé

A HungaroMánián egész nap megfizethető áron étkezhetsz és ihatsz a büfében és a bárban. Bárunkban üdítők, meleg italok, de magyar borok, sörök és magyar gyümölcslevek is kaphatók. Energiáid feltöltése érdekében a HungaroMánián ízletes szendvicseket és magyar édességeket is vásárolhatsz.

A bárnál nem pénzzel tudsz fizetni, hanem a recepción kapható ital-és ételjegyekkel. Ezeket készpénzzel, vagy (lehetőleg) maestro-kártyával tudod megvenni.
>> vissza