Program 2021

A Hungaromania szervezői meghozták a felelős döntést: a HungaroMania 2020 nem kerül megrendezésre.
Sajnáljuk.

További információ a honlapunkon. Most kezdjük el kidolgozni az új programot.

=====

(Példaként:) tervezett program 2020

Érkezés 10.00-tól.

Egész napos programjaink (10.30 - 20.30):

Fő program:

Részletek: előadások és műhelyek

Hunok vagyunk vagy avarok, ez a kérdés, válasszatok!

Hadházi Szilvia német és holland nyelvszakon végzett a Debreceni Egyetemen. 2008-ban tolmács mesterdiplomát szerzett az antwerpeni Lessius (korábban Thomas Moore) Főiskolán, ahol többek között magyart mint idegen nyelvet tanult. Ezután tolmácsként dolgozott és a Linguapolisnál, az Antwerpeni Egyetem nyelvintézeténél tanított. 2019-ben mesterfokozatú jogi diplomát szerzett, a környezetvédelmi jogról írt tanulmánnyal. Jelenleg az antwerpeni önkormányzatnál dolgozik, Borgerhout kerületben.

A 'Hunok vagyunk vagy avarok, ez a kérdés, válasszatok!' című, az Indexen (2018.03.18-án) megjelent újságcikk a magyarok eredétről szóló legújabb fejleményeket tekinti át. A vita már régóta borzolja a kedélyeket a magyar közéletben. Hosszú ideig általánosan elismert tény volt, hogy a jelenlegi magyarok a 'honfoglalók' leszármazottai, akik egykor meghódították az őshazát. A legújabb genetikai kutatások eredményei érnyalják a képet.
>> vissza

Introductie tot het Hongaars
Bevezetés a magyar nyelvbe

Hedwig Gerits (Lokeren, 1978) 1996-1997 között cserediákként Kaposváron tanult. Tanulmányait a leuveni Katholieke Universiteit-en végezte, kelet-európai nyelvek és kultúrákból szerzett diplomát. A dolgozat témája: A magyar kisebbség Szlovákiában. 2001 és 2003 között magyart tanult a varsói és budapesti (Károli Gáspár Református Egyetem) egyetemen. Budapesten megszerezte a Magyar Mint Idegen nyelv nyelvvizsgát. Minden évben tovább képzi magát számos nyári magyar egyetemen Budapesten, Debrecenben és Pécsett.

2011. szeptember óta Leuvenben tanít a Centrum voor Levende Talen-ban és 2014. szeptember óta az aalsti CVO Proban szintén.

A HungaroMania szervező bizottság tagja. Ezen a napon az «Introductie tot het Hongaars» (Bevezetés a magyar nyelvbe) workshopot tartja. A részvevők megismerkedhetnek ezzel a szép és gazdag nyelvvel.
>> vissza

Hongarije en het Nederlands
Magyarország és a holland nyelv

Gert Loosen germán nyelveket (hollandot és németet) és medievisztikát tanult Leuvenben, Antwerpenben, Brüsszelben és Heidelbergben. Tizenkét iskolában és három egyetemen tanított hollandot, holland mint idegen nyelvet, németet, angolt és filozófiát. Emellett munkásként dolgozott az acéliparban és az élelmiszeriparban, volt pincér, hivatalnok, korrektor, fordító, sofőr és szerkesztő. Jelenleg a Debreceni Egyetemen dolgozik, ahol nyelvtudományból készíti elő doktori disszertációját. Emellett a debreceni Deutsches Kulturforum ügyvezető igazgatója.

Egyre több fiatal tanul hollandul Közép-Európában, ahol többen választják ezt a nyelvet, mint Hollandiában és Belgiumban. Miért döntenek nyelvünk és kultúránk tanulmányozása mellett? Mivel foglalkozik a magyarországi egyetemeken található három holland tanszék? Milyen -akadémiai és más típusú - történelmi kötelékek alakultak ki Magyarország és a holland nyelvterület között? Ezekre a kérdésekre mind fény derül az előadas során.
>> vissza

De schoonheid van de Hongaarse natuur
A magyar természet szépsége

Patrick De Spiegeleir 1957. június 14-én született Antwerpenben. Iskolái elvégzése után (latin-görög szakon) angol-német fordítói szakon végzett az antwerpeni Katolikus Flamand Főiskolán. Katonai szolgálatának teljesítése után az NMBS-nél (az utóbbi 3 évben az Infrabelnél) dolgozott fordítóként, ahonnan 2017-ben ment nyugdíjba. Szabadidejét legszívesebben a természetben tölti túravezetőként, területfenntartóként és képzésekkel.

A HungaroManián a természetről fog beszélni, amit az elmúlt 12 évben ismert meg a magyar Tolna/Baranya megyében. Madarakról, rovarokról, növényekről és tájakról is hoz fotóanyagot. A fajok sokszínűségének bemutatása mellett Patrick a magyar természet szépségéről is beszélni fog, ami Flandriában már eltűnőfélben van.
>> vissza

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

Lukács Ottilia a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola szentírástudományi tanszékének oktatója. Teológiát és szociális munkát tanult Kolozsváron, majd a KU Leuven Teológia karán folytatta tanulmányait. 2017-ben védte meg PhD disszertációját a shabbatról, a héber Biblia egyik legfontosabb témájából.

Lukács Ottilia, folytatva Csonta István előadását, a Püspöki Hittudományi Főiskoláról, ennek jelentőségéről tart előadást. Az intézmény az utóbbi két évtizedben a dél-magyarországi régióban jelentősen hozzájárult a világi teológusok, lelkipásztori kisegítők és különböző egyházi intézmények munkatársainak képzéséhez.
>> vissza

Egy tipikus magyar étel elkészítése: zserbó és körözött

Grót Csilla Magyar Nyelv és Irodalom bachelor szakott végzett a Károli Gáspár Református Egyetemen, Budapesten. Eközben megismerkedett a holland nyelvvel és kultúrával is. Annyira megszerette, hogy mesterképzésként Néderlandisztikát választott. A képzés három évéből egy évet Leuvenben tanulhatott Erasmus ösztöndíjjal. Csilla jelenleg az Európai Történelem Házában és a Station Europa információs ponton dolgozik, Brüsszelben. Még mindig nagyon szeret olvasni, illetve mindent, ami az irodalommal kapcsolatos. Most viszont a magyar konyha világába kalauzolja el a látogatókat.

A zserbó a magyar konyha jellegzetes süteménye, amely nem hiányozhat a legtöbb ünnepi asztalról. A Grót családban a karácsonyi vacsora elmaradhatatlan része, de egy finom zserbó bármikor megörvendezteti az embert :) Mi ennek egy egyszerű, sütés nélküli változatát fogjuk elkészíteni: a zserbógolyót. A workshop főleg gyerekeknek szól, de mindenkit szeretettel várunk.

A felnőtt workshop főszereplője körözött lesz. Ez a kedvelt túrós krém kiválóan alkalmas kenyérre vagy akár mártogatósnak is. Ahány ház, annyi szokás, van aki juhtúróból készíti, van aki keveri tehéntúróval. Mi a workshop keretében tehéntúrót fogunk használni. Viszont nem csak az alap körözöttet készítjük el, hanem megnézzük, hogyan variálható ez a finom krém.
>> vissza

Kelemen Erzsébet szépirodalmi művei

Kelemen Erzsébet (Edelény, 1964. június 30.) magyar író, költő, drámaíró, irodalomtörténész, minősített kutatótanár. Doktori (PhD) fokozatot szerzett: 2011. március 4-én. A disszertációját Papp Tibor vizuális költészetéből írta. 2019-ben kitüntették a József Attila-díjjal, a magyar irodalom egyik legmagasabb szakmai elismerésével. Jelenleg a debreceni Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium tanára. Kutatási területe az avantgárd és a kortárs vizuális költészet. Szépirodalmi folyóiratokban 1987 óta publikál. 1995 óta összesen tizennyolc könyve jelent meg. Versei litván nyelven is olvashatók.

Kelemen Erzsébet nálunk majd a műveiből olvas fel, a vizuális költészetről is szól (a képekkel való szemléltetés segíti a rendezvényen résztvevőknek a magyar szöveg megértését) és esetleg képversek alkotására és lineáris versek írására is motiválja a résztvevőket egy-két izgalmas gyakorlattal.
>> vissza

De Hongaarse klassieke muziek: Bartók Béla
A magyar klasszikus zene: Bartók Béla

Herlind Gerits (Lokeren, 1980) 2003-ban a Leuveni Katolikus Egyetemen végzett zenetörténet és pedagógia szakon. 2006-ban végzett szabadbölcsészeten a Lisszaboni Egyetemen csereprogramjával. 2005-ben mesterdiplomát szerzett közgazdaságtanból. 2005-től 2010-ig zenetörténetet tanított a Hagelandi Akadémián Diestben, 2010 és 2012 között az asse-i August De Boeck Akadémia igazgatóhelyettese volt. 2012 óta a Ter Beuken Művészeti Iskola igazgatója Lokerenben, ahol zenei, irodalmi és képzőművészeti tárgyakat tanítanak.

Herlind visszatér 1918-ba, az 1920-ban megkötött trianoni szerződés idejébe. Herlind Bartók két mesterműve, "A kékszakállú herceg vára" es "A csodálatos mandarin" keletkezésének történetéről beszél. A trianoni szerződésről Wim Vermeulen tart előadást.
>> vissza

De wortelstruktuur van het Hongaars
A magyar nyelv gyökszerkezete

Prof. Dr. Marácz László (Utrecht, 1960) Hollandiában nőtt fel, magyar családban. Áltlános nyelvészetet, valamint magyar nyelvet és nyelvészetet tanult a Groningeni Egyetemen. 1989-ben védte meg diplomamunkáját a magyar mondatszerkezet asszimmetrikus és szimmetrikus konfigurációinak generatív elemzéséről.

Jelenleg előadó az Európai Tanulmányok tanszéken és kordinátor az Európai Politika mesterszakon. 2015-ben tiszteletbeli doktori címet szerzett a Gumilyov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen.

Marácz professzor a magyar nyelv gyökszerkezetét mutatja be. Kutatási eredményeire támaszkodva a nyelvek klasszikus nyelvfa-jellegű besorolásáról, valamint a magyar nyelv finnugor eredetéről ismerteti elméleteit.

Az előadás elhangzik hollandul és magyarul is.
>> vissza

La familio Soros kaj Esperanto
Soros családja és Eszperantó

Ertl István (Budapest, 1965) magyar-francia tanár és fordító. 1992 és 2001 között az Eszperantó Világszövetség Esperanto magazinjának dolgozott Rotterdamban, 2002 és 2003 között az Európai Rasszizmusellenes Hálózat munkatársa volt Brüsszelben, 2003 óta pedig fordítóként dolgozik az Európai Számvevőszéknél.

1977 óta foglalkozik az eszperantó nyelvvel, 1985 óta pedig az eszperantó irodalommal is. 1990 és 1991 között tanított eszperantó irodalmat a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen, 1999 óta pedig a poznańi Adam Mickiewicz egyetemen. A négyhavonta megjelenő Beletra Almanako szerkesztője.

A Rotterdamban eltöltött tíz év alatt, ahol két gyermeke is született, bensőséges kapcsolatot alakított ki a holland nyelvvel és irodalommal.

A 'Soros' név talán senkit sem hagy hidegen Magyarországon, gyakran ébreszt érzelmeket, sőt indulatokat. Sokat tudunk - vagy vélünk tudni - a név leghíresebb viselőjéről, Soros Györgyről. Az már kevésbé ismert, hogy György édesapja, Soros Tivadar neves eszperantista, az eszperantó irodalom mecénása volt. 2018-ban jelent meg Budapesten 'Túlélni' címmel az ő kettős emlékírása szibériai hadifogságáról és a Budapesten átélt vészkorszakról. A könyvről, a családról, a korszakról és az eszperantó irodalomról a könyv fordítója, Ertl István beszél.
>> vissza

Pécs, a kultura városa

Csonta István a Leuveni Collegium Hungaricum volt vezetője (2012-2019), jelenleg a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola egyháztörténelem tanszékének oktatója, megbízott tanszékvezetője.

Előadásában Pécset mutatja be, különös tekintettel a huszadik századi eseményekre, civil és egyházi intézményekre, látnivalókra, melyek szerves részét képezték és képezik ma is a régió fejlődésének.
>> vissza

Belgiumi állampolgárok és turizmus Magyarországon

Dr. Szakács Imre 1957-ben született Budapesten. Nős és öt lánygyermek édesapja. Az ELTE Állam és Jogtudományi Karán szerzett doktori fokozatot. 1975-től 1983-ig hivatásos kézilabda játékos volt. 1999-ben államtitkár lett az Ifjúsági és Sportminisztériumnál, 2002-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke és 1998-ban Országgyűlési képviselő lett. 2014 óta diplomata Magyarország Nagykövetségénél.

A belgiumi állampolgárok tartós magyarországi tartózkodásának lehetőségeiről és feltételeiről fog beszélni, ezen belül három témakörről: az Európai Unió tagállmainak állampolgárainak más EU-s országban való tartózkodásuk szabályairól, speciálisan a Magyarországon való tartós ottélés szabályozásáról és EU-s állampolgárok ingatlanszerzésének feltételeiről Magyarországon.
Utána bemutatja a Magyarország főbb turisztikai attrakcióit (angol feliratokkal).
>> vissza

A "Kis magyarok" Belgiumban (1923-1927)
De "Hongaartjes in België (1923-1927)

Hajtó Vera társadalomtörténész a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett 2002-ben magyar-történelem szakon. Disszertációját a Leuveni Katolikus Egyetem történelem karán írta a belga-magyar gyermekmentő akciókról az 1920-as években. 2016-ban jelent meg monográfiája "Migration, Childhood and Memories of the Interwar Belgian-Hungarian Child Relief Project" címmel a leuveni Universitaire Persnél. Ugyanebben az évben szervezte meg a gyermekmentő akciókról szóló kiállítást a leuveni KADOC Kultúrák Közötti Dokumentációs és Kutatási Központban. Jelenleg Eindhovenben él és dolgozik független kutatóként. Gyermekmigrációval, gyermekkorkutatással, identitáselméletekkel és emlékezetkutatással foglalkozik.

1923 és 1927 között kb. 20.000 magyar gyermek érkezett Belgiumba egy humanitárius program keretében. A nehéz politikai, társadalmi és gazdasági körülmények miatt több ezer magyar gyermekes család került válságos helyzetbe. Az ország helyzete az első világháború után így felkeltette a nemzetközi humanitárius aktorok érdeklődését. Belgium mellett Hollandia, Svájc, Anglia és Dánia is nyaraltatott magyar gyerekeket, hogy az üdülés alatt javulhasson az egészségük. A belga projektet teljes mértékben a belga katolikus egyház és annak hálózata bonyolította le a magyar gyermekjóléti szervekkel együttműködésben. A gyerekeket vonattal utaztatták Belgiumba, ahol helyi, többnyire flamand családoknál szállásolták el őket. Néhány év alatt a projekt nagy népszerűségre tett szert katolikus flamand körökben. Több ezer flamand család fogadott magyar gyerekeket az otthonában.
>> vissza

Het verdrag van Trianon
A trianoni békeszerződés

Wim Vermeulen (1982, Boom) adó- és vállalti pénzügyek vezetőjeként dolgozik az SD Works pénzügyi igazgatóságán. Felsőfokú diplomáját Modern kori történelemből szerezte meg a Leuveni Katolikus Egyetemen (2005). Szakdolgozatát egy 10. századi lotharingiai családról, az Ansfriedekről írta. Ezután más területre lépett: Pénzügy és számvitel mesterszakon diplomázott a Leuveni Katolikus Egyetemen (2006) és Alkalmazott közgazdaságtanból is megszerezte a bachelor fokozatot (2007). Még ugyanebben az évben (2007) a brüsszeli Pénzügyi Főiskolán szerzett diplomát Pénzügyi tudományokból, majd mester diplomát a Brüsszeli Katolikus Egyetemen Társasági jogból (2010). 2007 és 2012 között senior tanácsadóként tevékenykedett a KPMG-nél és a Grant Thorntonnál. 2012 óta az SD Worxnél dolgozik, ahol idén kiérdemelte az "elismert adótanácsadó" címet.

A pályamódosítása ellenére mindig is szenvedélyes történész maradt, akit nagyon érdekel Közép-Európa történelme.

Az 1920-ban megkötött trianoni békeszerződés mindig is érzékenyen érintette a magyarokat. Még most, száz évvel később is hatással van az országra és a magyar emberekre. Az előadáson szó esik az első világháború kitörésének körülményeiről, a szerződés tartalmáról és a mai napig jelen lévő következményekről is.
>> vissza

Inleiding tot Esperanto
Bevezető óra eszperantóból

Bart Demeyere informatikai mérnök. Olyan programokat ír, amelyeknek köze van az eszperantó nyelvhez. Jelenleg egy olyan programon dolgozik, ami a tanulásban, az eszperantó mellett a francia, az angol és a német nyelv, vagy bármilyen tudás elsajátításában segít. Létrehozta a vivo-programot, ami 20 webszótár fordításaival és definícióival dolgozik. Emellett a Flamand Eszperantószövetség webárúházának programozója.

Most 20-éves fiát eszperantó nyelven nevelte fel, így a nyelvet napi szinten használja. Magyarországon többször volt már, ilyenkor meglátogatja barátait, barátnő jét vagy családját, vagy kongresszusokra jár, mindezt eszperantó nyelven.

A HungaroManián Bart egy rövid bevezető órát tart eszperantóból. A témája A Hamelni patkányfogó (La ŝalmisto de Hamelin).
>> vissza

Meer dan aszú en bikavér - Leer Hongaarse wijnen kennen!
Több, mint aszú és bikavér - Ismerd meg a magyar borokat!

San Verhavert pszichológiából szerzett mester fokozatot a Leuveni Katolikus Egyetemen, majd 2018-ban doktorált pedagógia szakon az Antwerpeni Egyetemen. Még ugyanebben az évben elkezdett egy sommelier-képzést az antwerpeni Syntra AB képzésközpontban, mellette magyarul tanult Leuvenben. Felesége családja révén megismerkedett a magyar borok sokszínűségével.

A magyar bor története egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Ma Magyarországon 22 borvidék található, ahol a nemzetközi fajták mellett körülbelül 10 őshonos borszőlőfajtát termesztenek. A termőtalaj és mikroklíma változatossága révén Magyarországon izgalmas borstílusokat találhatunk. Ismerd meg a különböző magyarországi borvidékeket és kóstolj meg egy nagyszerű borválogatást ezen az előadáson!

Figyelem: gyakorlati okokból csak 14 résztvevő tud bort kóstolni. De természetesen bárkit szívesen látunk az előadáson. Az előadás Magyarországot, mint borországot szeretné bemutatni, nincs kereskedelmi célja. A bemutatott borok nem megvásárolhatóak.
>> vissza

Vladimir Ronin: 1000 éves magyar történelem.

Vladimir Ronin (1958, Moszkva) a történelem és a szlavisztika doktora. A Leuveni Egyetem antwerpeni kampuszán tanít orosz nyelvet és történelmet. A következő kötetek szerzője: Oroszok Antwerpenben, 1814-1914 (1993), Oroszok és belgák - túl mély a szakadék? (1998), Magyarország története Árpádtól Göncz Árpádig (2003), emellett egy két részes monográfiát is publikált Ruszki Kongó, 1870-1970 címmel 2009-ben, ami a néhai Belga Kongóban élt oroszokról szól. Ezen kívül számos cikke jelent meg Közép-Európa történelméről és a belga-orosz kapcsolatokról az évszázadokon át.

A HungaroManián a magyar történelemről és a magyarok és belgák történelmi kapcsolatairól válaszol néhány kérdésre.
>> vissza

De Hongaarse eetcultuur, honderd procent Hongaars?
A magyar gasztronómia, száz százalékig magyar?

Tom de Smet, volt szakács és cukrász nagy érdeklődéssel fedezte fel a magyar gasztronómia történetés és fejlődését. A magyarok nagyon büszkék a konyhájukra. Kezdj el beszélgetni egy magyarral és mielőtt észbe kapnál, már arról van szó, hogy mit evett tegnap, mit fog főzni ebédre, vagy hogy valaha milyen jól főzött a nagyi. De mennyire egyedülálló a magyar konyha?

Tom De Smet családi cégek történeteit mutatja be, és beszél a gasztronómiai fesztiválok elterjedéséről és a kézműves termékek visszatéréséről is, a történeteket pedig képekkel is illusztrálja. Gasztronómiai kirándulásra hívja a közönséget a magyar konyha gazdag törtnénetén keresztül - amit, közép-európai fekvése miatt mindig is befolyásoltak a környező országok, s így nyerte el sajátos stílusát és ízeit.

Tom de Smet (Amsterdam, 1962) 1986 óta évente jár Magyarországra, ahol a nyelvet tanulja és körbeutazik. Miközben szakácsként, majd egy oktatással foglalkozó kiadónál dolgozott, 2006-ban elindította oknyomozó újságírói kutatását a magyar gasztro-és borkultúra területén. 2007-től a Hongarije Vandaag (Magyarország ma) webportál szerkesztője, ahol többek között számos gasztronómiai témájú cikket és történetet publikált. Emellett kulináris előadásokat és kóstolókat is tartott és 2011 óta a budapesti Holland nyelvű Könyvnap szervezője. 2015 óta pedig a budapesti Kelet Kávézó konyhájának kreatív séfje.
>> vissza

Hungara biergustumado
Magyar sörkóstolás

Valer Doumont, maga is sörfőző, hét magyar sört mutat be a közönségnek. Amiről nem esik szó: az 'átlagos' világos láger sör. Megismerkedhetnek a sörfőzés titkaival és kóstolhatják a következő fajtákat: Meggyes sör, Szilvás sör, Zirci Apátsági Tripel, Recser URH Rising Rage Kollabors, Mad Scientist Liquid Cocaine, Balkezes Bagoly Baltic Porter, Balkezes LD50 Simcoe.
>> vissza

Hivatalos megnyitó

A szervezők köszöntője (HU/NL/EO)

A szervező bizottság nevében Hedwig Gerits (a magyartanárok képviseletében), Siegfried Mertens (a magyarul tanulí diákok részéről) és Csonta István (Collegium Hungaricum), főszervezők, és Marc Vanden Bempt (Esperanto 3000) mindenkit szeretettel üdvözölnek - a díszteremben (HU/NL/EO):

  • A szervezők köszöntője
  • A tiszteletbeli vendégeink köszöntője: nagykövet Dr. Tamás Iván Kovács é polgármester Mohamed Ridouani
  • Köszönet a munkatársainknak

A HungaroMania ünnep, és reméljük, hogy mindenki megtalálja a hozzá vezető utat!
>> vissza

Részletek: Magyar zene és Táncház

Ego Sum: Magyar zene nemzetközi közönségnek

Az Ego Sum egy erdélyi magyar zenekar (Kézdivásárhely). A négytagú zenekar csakis a HungaroMania tiszteletére utazik Belgiumba: Páll Áron és Kerekes Ákos (ének, gitár), Jakabos Lóránd (basszusgitár), Köntzey Olivér (dobok).

Zenéjükben a ska, a reggae, a blues, a rock, sőt a népzene elemeit is ötvözik. Dalaik általában egy-egy ötleten alapulnak, amit a régi barátok aztán közösen kidolgoznak. Minden tag a saját stílusát viszi bele a dalba, amit addig csiszolnak, míg meg nem elégednek az eredménnyel - mi elégedettek vagyunk vele.

A zenekar egy marosvásárhelyi panellakás teraszán alakult 2011 nyarán. 2014 januárjában jelent meg Kabaré címmel első 12 saját dalt tartalmazó demójuk, melyről a Tata című dal előkelő helyezést ért el a Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyen. Az elmúlt évek alatt körbemuzsikálták Erdély kocsmáit, több fesztiválon megfordultak, határon innen és túl.
>> vissza

Táncház, Néptáncműhely

A délutáni workshop alkalmával magyarországi, valamint határon túli magyar néptáncok egyes típusaival ismerkedünk meg. Megtanuljuk az alaplépéseket, valamint elsajátítjuk a tánclépések helyes kombinációit.

Az esti táncház alkalmával rövid ismétlésre kerül sor, azután pedig egy igazán magyaros táncház keretén belül engedjük szabadon a kreativitásunkat, így akár saját magunk által összeállított koreográfiával is táncolhatunk. Természetesen Viki és Martin mindvégig velünk lesznek és segítenek nekünk.

Viki (Hitter Viktória) 7 éves kora óta tanul néptáncot Győrben a Kisalföld táncegyüttesben. Jelenleg mesterfokú Néderlandisztika tanulmányait folytatja a Budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen.

Martin (Claus Martin Volker) szintén 7 éves korában kezdett el táncolni a győri Regös táncműhelyben. Bachelor tanulmányait a dániai Koldingban végezte Nemzetközi marketing és kereskedelem szakon. Az egyetemi évek alatt saját koreográfiával kiegészített néptáncbemutatókat, valamint táncházat is szervezett, ahol Széki táncok kerültek bemutatásra, a résztvevők pedig Gyimesi táncokat tanulhattak. Közel két évtizede már a bécsi Collegicum Hungaricum éves táncháztalálkozóinak aktív résztvevője, ahol édesanyjával népi kézművességet és néptáncot oktatnak gyerekeknek. Legutóbbi belgiumi látogatásuk alkalmával, 2014 decemberében a LUCA School of Arts, Campus Lemmensinstituut Nemzetközi estéjén tartottak néptáncbemutatót.
>> vissza

Hongaarse volksliedjes voor jong en oud
Magyar népdalok mindenkinek

Era CK (Székely Erika) a Szegedi Egyetemen végzett Angol Nyelv és Irodalom tanári szakot és Hungarológiát. Immár öt éve Hollandiában él. Régóta énekel és már különböző zenei műfajokban kipróbálta magát. Leginkább a '90-es évek zenéjét kedveli és széles nemzetközi repertoárral rendelkezik. Saját dalokat is ír, amelyek közül néhány Spotify-on meghallgatható. Hisz a zene gyógyító erejében és ezt szeretné a közönségének átadni. Era a HungaroManián néhány magyar népdalt fog megtanítani szintetizátora segítségével az érdeklődő kicsiknek és nagyoknak. És talán még egy kis zenélésre is lesz lehetőség.
>> vissza

Tradicionális magyar zene.

Élő háttérzene a zongorán, a koncertteremben a vacsora alatt.

Horváth Attila 1993 és 1999 között a debreceni Kodály Zoltán Zeneiskolában végzett zongorista szakon. Azóta is a zongora közelében maradt. 2002 és 2005 között a Hotel Nagyerdő Kft éttermében és bárjában dolgozott, ahol sok neves magyar művész megfordult már. Egy napon megjelent egy nagyon tehetséges hegedűművész, Kelet-Magyarország egyik legjobbika, Tordai Zoltán. Összebarátkoztak és alapítottak egy zenekart. Az ezt követő éveket ebben a zenekarban töltötte.

Attila repertoárjában a jazz mellett megférnek magyar operettek, az 1940-es és 50-es évekbeli magyar chansonok, magyar nóták, de világslágerek, filmzenék is.
>> vissza

Részletek: egész napos programjaink, vacsora

Regisztráció - Onthaal - Akcepto

Érkezés után kövesd a recepció (onthaal) felé mutató táblákat!

A regisztráció után megkapod a programfüzetet.

Itt veheted meg az italjegyeket is, amelyekkel a bárban lehet fizetni.

Nem regisztáltál előre, vagy még nem fizetted ki a regisztrációs díjat? A helyszínen még lehetőséged van rá.
Azt javasoljuk, jelentkezz a honlapunk főoldalán található dokumentummal ('Írj nekünk' alatt), és rendezd időben a regisztrációs díj befizetését, mert csak így lehetsz teljesen biztos benne, hogy részt tudsz venni a HungaroManián, kedvezményes áron.

Kérjük, a helyszínen lehetőség szerint bankkártyával fizess!
>> vissza

Vacsora: gulyás

A második alkalommal megrendezett Hungarománián újra egy finomsággal készülünk meglepni önöket. Kóstolják meg az ínycsiklandó hagyományos magyar gulyást, amit autentikus recept alapján készítünk el! A hozzávalók a puszta hangulatát idézik híres és a magyar vendégszeretetetre emlékeztetnek. Hungarománia-éttermünk tágas és hangulatos.

Ha vegetariánus változatot szeretne, kérjük, jelezze a foglalásnál! Glutén-, laktózmentes stb. élelmiszereket sajnos nem tudunk nyújtani, ezért javasoljuk, hogy akinek igénye van rá, gondoskodjon saját étkezéséről.

Aki könnyebb falatokra vágyik, szenvdicset ehet. Ki tudna ellenállni ennek a sok finomságnak? Senki, úgyhogy jó étvágyat mindenkinek!
>> vissza

Vásár

A HungaroManián hangulatos piacot is tartunk, ahol különböző árusok leszek ott a standjukkal. Itt mindent megtalálhat a vevő, a magyar ételektől kezdve a könyvekig a magar nyelvről és Magyarországról, valamint holland, Eszperantó és más nyelvű regényeket, és még sok minden mást. Látogass el ide mindenképp, ki tudja, hátha belefutsz valamibe, amit már régóta keresel!

Szeretnél standoddal részt venni a piacon? A szponzoroknak nyújtott információt itt megtalálod.
>> vissza

Kiállítás

A nap folyamán végig megtekinthető kiállítás Magyarország és a magyar nyelv érdekességeit mutatja be.

Ha részt veszel kvízünkön, mindenképp látogasd meg a kiállítást! Segítségedre lehet néhány kérdés megoldásában.
>> vissza

Arcfestés a gyerekeknek (és felnőtteknek)

Ivanka Koleva (1982) Oroszországban született, Bulgáriában nőtt fel. Édesanyja orosz, édesapja pedig bolgár.
2013-ban érkezett Belgiumba, ahol a Leuveni Katolikus Főiskolán végzett menedzsment (könyvelő) szakon. 2013. november óta a leuveni Élő Nyelvek Centrumában dolgozik adminisztratív területen. 2015. szeptember óta hitelesített bolgár-holland fordító és tolmács.
2019. május óta anyuka.

A HungaroManián arcfestést tart a résztvevő gyerekeknek (és felnőtteknek).
>> vissza

Büfé

A HungaroMánián egész nap megfizethető áron étkezhetsz és ihatsz a büfében és a bárban. Bárunkban üdítők, meleg italok, de magyar borok, sörök és magyar gyümölcslevek is kaphatók. Energiáid feltöltése érdekében a HungaroMánián ízletes szendvicseket és magyar édességeket is vásárolhatsz.

A bárnál nem pénzzel tudsz fizetni, hanem a recepción kapható ital-és ételjegyekkel. Ezeket készpénzzel, vagy (lehetőleg) maestro-kártyával tudod megvenni.
>> vissza