Programma 2020

Aankomst vanaf 10.00 uur.

De hele dag van 10:30 tot 20:30 uur:

Hoofdprogramma:

(toegang alleen voor wie vooraf inschrijft en betaalt)

Meer details: voordrachten

(details worden nog verder aangevuld, kom dus terug kijken)

Pécs, a kultúra városa

Csonta István, hoofd van het Collegium Hungaricum (2012-2019), is momenteel lesgever aan de leerstoel kerkgeschiedenis van de Bisschoppelijke Theologische Hogeschool van Pécs.

In zijn voordracht zal hij Pécs voorstellen, met bijzondere aandacht voor de gebeurtenissen in de twintigste eeuw, de burgerlijke en kerkelijke instellingen en de bezienswaardigheden die organisch deel uitmaakten en vandaag nog uitmaken van de evolutie van de regio.
>> terug

De Bisschoppelijke Theologische Hogeschool van Pécs

Lukács Ottilia is lesgever aan de leerstoel Heilige Schrift van de Bisschoppelijke Theologische Hogeschool van Pécs. Ze studeerde theologie en Sociaal werk in Kolozsvár (Cluj) en vervolgde haar studies aan de Theologische faculteit van de KU Leuven. In 2017 verdedigde ze haar doctoraatsthesis over de sabbat, een van de belangrijkste thema’s van de Hebreeuwse bijbel.

Aansluitend op de voordracht van Csonta István zal Lukács Ottilia het belang van de Bisschoppelijke Theologische Hogeschool toelichten. Deze instelling speelde in de voorbije twee decennia een belangrijke rol in de vorming van wereldse theologen, assistent-pastors en medewerkers van verschillende kerkelijke instellingen.
>> terug

De Hongaarse eetcultuur, honderd procent Hongaars?

Als voormalig kok en patissier onderzocht Tom de Smet de geschiedenis en ontwikkeling van de Hongaarse eetcultuur. Hongaren zijn zeer trots op hun nationale keuken. Begin maar eens een gesprek met een Hongaar en voor je het weet gaat dat over eten, over wat ze gisteren aten, wat ze vandaag met de lunch op tafel zetten of hoe goed hun oma nog kan koken. Maar hoe specifiek is de Hongaarse eetcultuur nu eigenlijk?

Aan de hand van vele foto`s en verhalen over onder meer de achtergronden van familiebedrijven, de opkomst van gastronomische festivals en de terugkeer van ambachtelijke producenten neemt Tom de Smet u mee op een culinaire reis door de geschiedenis waarin de rijke Hongaarse keuken – onder invloed van de omringende landen, als een smeltkroes in Midden-Europa – een heel eigen stijl en smaak kreeg.

Tom de Smet (Amsterdam, 1962) trok sinds 1986 jaarlijks naar Hongarije om er de taal te leren en rond te reizen. Na zijn loopbaan als kok en daarna werk bij een educatieve uitgeverij startte hij in 2005 zijn journalistieke onderzoek naar de Hongaarse eet- en wijncultuur. In 2007 werd hij redacteur van de website Hongarije Vandaag, waarop veel verhalen en artikelen over eten en drinken van zijn hand zijn gepubliceerd. Daarnaast verzorgde hij culinaire lezingen en proeverijen, sinds 2011 organiseert hij de jaarlijkse Nederlandstalige Boekendag in Boedapest en sinds 2015 is hij daar ook creatief chef van het keukenteam van Kelet Kávézó.
>> terug

Meer dan aszú en bikavér! Leer Hongaarse wijnen kennen (geen verkoop)

San Verhavert studeerde af als master in de psychologie aan de KULeuven. Hij behaalde zijn doctoraat in de Onderwijskunde aan de Universiteit Antwerpen in 2018. In hetzelfde jaar begon hij aan de opleiding sommelier aan Syntra AB, naast de conversatie klas Hongaars aan het CLT Leuven. Sinds 2015 is hij getrouwd met een Hongaarse. Via haar ouders leerde hij de diverse wereld van de Hongaarse wijn kennen.

De wijngeschiedenis van Hongarije gaat reeds terug tot de Romeinen. Nu telt Hongarije 22 wijnregio’s en gebruikt, naast internationale, ongeveer een 10 inheemse druivenrassen in de wijn productie. Door de verscheidenheid aan bodems en microklimaten vinden we in Hongarije verschillende, interessante wijnstijlen terug. Maak kennis met de diverse wijnstreken van dit land en proef een mooie selectie aan wijnen tijdens deze voorstelling.

Let op, om praktische redenen kunnen slechts 14 deelnemers proeven. Er kunnen wel meer geïnteresseerden de sessie meevolgen. Deze sessie gaat om het leren kennen van Hongarije als wijnland en heeft dus geen commerciële insteek. Er kan geen wijn aangekocht worden.
>> terug

Het verdrag van Trianon

Wim Vermeulen (Boom, 1982) is werkzaam als tax en corporate finance manager op de financiële directie van SD Worx. Hij studeerde af aan de KULeuven als licentiaat in de Moderne Geschiedenis (2005) met een verhandeling over de Ansfrieds, een adellijke familie uit het 10deeeuwse Lotharingen. Daarna koos hij voor een andere weg en behaalde aan de KULeuven een master in Accountancy en revisoraat (2006) en een bachelor in de Toegepaste Economische Wetenschappen (2007). Tegelijkertijd behaalde hij het graduaat in de Fiscale wetenschappen aan de Fiscale Hogeschool te Brussel (2007) en tenslotte een Master in het Vennootschapsrecht aan de KUBrussel (2010). Hij werkte tussen 2007 en 2012 als senior tax consultant bij KPMG en Grant Thornton. Sinds 2012 is hij werkzaam bij SD Worx en behaalde in dat jaar ook de titel van erkend Belastingconsulent.

Ondanks zijn carrièrewending bleef hij een gepassioneerd historicus met een grote interesse in de geschiedenis van Centraal-Europa.

Het verdrag van Trianon uit 1920 heeft de Hongaarse gemoederen altijd beroerd. Zelfs na 100 jaar laat het zijn sporen na in het land en bij zijn bevolking. We kijken naar de achtergronden aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog en wat het verdrag inhoudt. Maar we staan ook stil bij de gevolgen tot op de dag van vandaag.
>> terug

De wortelstruktuur van het Hongaars

Prof. dr. László Károly Marácz (1960,Utrecht) is geboren en opgegroeid in een Hongaars gezin in Nederland. Hij studeerde algemene taalkunde en de Hongaarse taal en taalkunde aan de Universiteit van Groningen. Hier verdedigde hij in 1989 zijn PhD, met een thesis over generatieve analyse van asymmetrische en symmetrische configuraties in de Hongaarse syntax.

Momenteel is hij Senior Lecturer aan het Departement voor Europese Studies en coördinator Europese Politiek (MA). In 2015 kreeg hij de titel van ereprofessor aan de Gumilyov Eurasian National University.

Prof. Maracz bespreekt de wortelstructuur van de Hongaarse taal. Op basis van zijn bevindingen stelt hij vragen bij de klassieke classificatie van talen in een boomstructuur en van het Hongaars in het bijzonder als Finoegrische taal.

Zijn voordracht is één keer in het Nederlands en één keer in het Hongaars.
>> terug

(details worden nog verder aangevuld, kom dus terug kijken)

Officiële verwelkoming

Verwelkoming door de organisatoren (HU/NL/EO)

In naam van het organiserend comité heten de hoofdorganisatoren Hedwig Gerits (vertegenwoordiger van de Hongaarse leerkrachten), Siegfried Mertens (Hongaarse cursisten) en Csonta István (Collegium Hungaricum), samen met Marc Vanden Bempt (Esperanto 3000) iedereen van harte welkom op HungaroMania - in de feestzaal (HU/NL/EO):

  • Verwelkoming door de organisatoren
  • Toespraak door onze eregasten ambassadeur Dr. Tamás Iván Kovács en burgemeester Mohamed Ridouani
  • Dankwoord aan onze medewerkers

HungaroMania is een feest en we hopen dat iedereen de weg vindt naar dit feest!
>> terug

Meer details: werkwinkels, muziek en dans

(=> Wordt weldra aangevuld)

Meer details: Hongaars concert en danshuis

Concert: Hongaarstalige muziek voor een internationaal publiek

Főnix

(=> Weldra komen hier enkele foto's en de beschrijving van deze Hongaarse muziekgroep.)
>> terug

Hongaarse dansavond (Táncház), werkwinkel volksdans

Op de werkwinkel in de namiddag maken we kennis met enkele soorten Hongaarse volksdansen uit binnen- en buitenland. We leren de basispassen en maken ons de juiste combinaties van danspassen eigen.

Op de dansavond herhalen we dit kort, daarna laten we onze creativiteit de vrije loop in het kader van een táncház in onvervalst Hongaarse stijl, zo kunnen we ook onze zelf samengestelde choreografie dansen. Natuurlijk zullen Viki en Martin er de hele tijd bij zijn om ons te helpen.

Viki (Viktória Hitter) leert sinds haar 7 jaar volksdansen in Győr bij het dansensemble Kisalföld. Momenteel volgt ze een master in Neerlandistiek aan de Eötvös Lóránd Universiteit van Boedapest.

Martin (Claus Martin Volker) begon ook op 7 jaar te dansen in de werkwinkel Regös in Győr. In Kolding (Denemarken) behaalde hij een bachelor in marketing en handel. Tijdens zijn universitaire studies organiseerde hij dansavonden en voorstellingen van volksdansen aangevuld met eigen choreografieën. Hier werden volksdansen uit Szék opgevoerd en leerden de deelnemers dansen uit Gyimes, beide in Transylvanië. Al twee decennia lang neemt hij actief deel aan de jaarlijkse dansbijeenkomsten van het Weense Collegium Hungaricum, waar hij samen met zijn moeder volksambachten en volksdans aanleert aan kinderen. Bij hun laatste bezoek aan België hielden ze een volksdansvoorstellling op de Internationale avond van de Campus Lemmens van de LUCA School of Arts.
>> terug

Meer details: programma over de hele dag, avondmaal

Regisztráció - Onthaal - Akcepto

Bij aankomst volg je de wegwijzers naar het Onthaal.

Je krijgt hier je programmaboekje.

Je kan hier drankbonnetjes kopen voor gebruik aan onze bar.

Ben je niet vooraf ingeschreven of heb je nog niet betaald? Dan kan dat hier nog, op voorwaarde dat er nog plaatsen beschikbaar zijn.
Het is aangewezen je vooraf aan te melden met het contactformulier op onze hoofdpagina (onder 'Contacteer ons') en vooraf je bijdrage te betalen. Alleen dan ben je zeker van je deelname aan HungaroMania.

Betaling ter plaatse gebeurt bij voorkeur met een bankkaart.
>> terug

Avondmaal: goulash

Tijdens de 3e editie van HungaroMania zal ons kookteam u weer aangenaam verrassen. Kom genieten van een zeer lekkere Hongaarse goulash, klaargemaakt volgens een authentiek recept. De ingrediënten doen nu al dromen van de poesta en de warme Hongaarse gastvrijheid. Ons HungaroMania-restaurant is ruim en gezellig.

Een vegetarische variant is mogelijk mits aangegeven bij inschrijving. Voor andere voedingsvereisten (glutenvrij of andere) is niets voorzien, in zo'n geval zorgt u zelf voor het eigen avondmaal.

Voor de "kleine honger" zijn er onze Hongaarse broodjes. Wie zal aan dit alles kunnen weerstaan ? Niemand. Dus, smakelijk! Jó étvágyat mindenkínek!
>> terug

Markt

Op HungaroMania organiseren wij een gezellige markt. Verschillende standhouders zullen aanwezig zijn. U kunt hier terecht voor allerlei zaken zoals Hongaarse etenswaren, maar ook boeken en tijdschriften in en over het Hongaars en Hongarije, romans in Nederlands, Esperanto en andere talen enzomeer. Neem zeker eens een kijkje, want wie weet, vindt u hier eindelijk dat ene product waarnaar u al zolang op zoek was!

Heeft u zelf interesse om op deze markt een stand te bezetten? Kijk dan naar de informatie op deze sponsorfiche.
>> terug

Tentoonstelling

De hele dag door is de tentoonstelling te bezichtigen. Op deze tentoonstelling kom je allerlei interessante zaken over Hongarije en de Hongaarse taal te weten.
>> terug

Drank- en hapjesstand

Op HungaroMania kun je een hele dag terecht voor een hapje en een drankje aan schappelijke prijzen. Aan onze bar kan je allerlei frisdranken, warme dranken, maar ook lekkere Hongaarse wijnen, een typisch Hongaars biertje of Hongaars fruitsap verkrijgen. Ook de inwendige mens kan je versterken op HungaroMania. We verkopen smakelijke belegde broodjes en Hongaarse zoetigheden.

Aan de bar kan je niet met geld betalen. Drank- en eetbonnetjes zijn aan het onthaal te verkrijgen. Je kan zowel met contant geld als met de maestro-kaart (bij voorkeur) betalen.
>> terug