Programma 2020

Aankomst vanaf 10.00 uur.

De hele dag van 10:30 tot 20:30 uur:

Hoofdprogramma:

(toegang alleen voor wie vooraf inschrijft en betaalt)

Meer details: voordrachten

(details worden nog verder aangevuld, kom dus terug kijken)

Kelemen Erzsébet szépirodalmi művei

Het literaire werk van Kelemen Erzsébet

Kelemen Erzsébet (Edelény, 30 juni 1964) is een Hongaarse schrijfster, dichteres, dramaturge, literatuurhistorica, gekwalificeerd onderzoeksdocente. Ze behaalde haar doctoraat (PhD) op 4 maart 2011, met een thesis over de visuele poëzie van Tibor Papp. In 2019 ontving ze de József Attila-prijs, een van de hoogste onderscheidingen voor de Hongaarse literatuur. Momenteel is ze docente aan het Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium. Haar onderzoeksgebied is de avant-gardistische en moderne visuele poëzie. Sinds 1987 publiceert ze in literaire tijdschriften. Sinds 1995 verschenen in totaal achttien boeken van haar hand. Gedichten van haar zijn ook in het Litouws te lezen.

Kelemen Erzsébet zal bij ons voorlezen uit eigen werk, ze zal over de visuele poëzie spreken (beeldobservatie helpt de deelnemers de Hongaarse tekst te begrijpen) en ze tracht de deelnemers met een paar spannende oefeningen aan te zetten tot creatie van beeldverzen en het schrijven van lineaire verzen.
>> terug

Pécs, a kultúra városa

Pécs, stad van de cultuur

Csonta István, voormalig hoofd van het Collegium Hungaricum (2012-2019), is momenteel lesgever aan de leerstoel kerkgeschiedenis van de Bisschoppelijke Theologische Hogeschool van Pécs.

In zijn voordracht zal hij Pécs voorstellen, met bijzondere aandacht voor de gebeurtenissen in de twintigste eeuw, de burgerlijke en kerkelijke instellingen en de bezienswaardigheden die organisch deel uitmaakten en vandaag nog uitmaken van de evolutie van de regio.
>> terug

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

De Bisschoppelijke Theologische Hogeschool van Pécs

Lukács Ottilia is lesgever aan de leerstoel Heilige Schrift van de Bisschoppelijke Theologische Hogeschool van Pécs. Ze studeerde theologie en Sociaal werk in Kolozsvár (Cluj) en vervolgde haar studies aan de Theologische faculteit van de KU Leuven. In 2017 verdedigde ze haar doctoraatsthesis over de sabbat, een van de belangrijkste thema’s van de Hebreeuwse bijbel.

Aansluitend op de voordracht van Csonta István zal Lukács Ottilia het belang van de Bisschoppelijke Theologische Hogeschool toelichten. Deze instelling speelde in de voorbije twee decennia een belangrijke rol in de vorming van wereldse theologen, assistent-pastors en medewerkers van verschillende kerkelijke instellingen.
>> terug

Introductie tot het Hongaars voor Nederlandstaligen

Hedwig Gerits (Lokeren, 1978) studeerde in 1996-1997 in het kader van een uitwisselingsproject in Kaposvár, Hongarije. In 2001 studeerde zij af als licentiate Oost-Europese talen en culturen, optie Oosteuropakunde met als thesisonderwerp de Hongaarse minderheid in Slovakije. Nadien studeerde zij nog in het Hongaars aan de universiteiten van Warschau en Budapest (Károli Gáspár Református Egyetem). In Budapest behaalde zij ook het certificaat Hongaars als vreemde taal. Haar kennis wordt jaarlijks nog uitgebreid met verblijven aan de zomeruniversiteiten te Budapest, Debrecen en Pécs.

Sinds september 2011 is zij als lesgever verbonden aan het Centrum voor Levende Talen en sinds september 2014 eveneens aan het CVO Pro te Aalst.

Zij is nauw betrokken bij de organisatie van HungaroMania, maar verzorgt op deze dag ook een voordracht waarbij de deelnemers kunnen kennismaken met deze boeiende taal.
>> terug

De Hongaarse eetcultuur, honderd procent Hongaars?

Als voormalig kok en patissier onderzocht Tom de Smet de geschiedenis en ontwikkeling van de Hongaarse eetcultuur. Hongaren zijn zeer trots op hun nationale keuken. Begin maar eens een gesprek met een Hongaar en voor je het weet gaat dat over eten, over wat ze gisteren aten, wat ze vandaag met de lunch op tafel zetten of hoe goed hun oma nog kan koken. Maar hoe specifiek is de Hongaarse eetcultuur nu eigenlijk?

Aan de hand van vele foto`s en verhalen over onder meer de achtergronden van familiebedrijven, de opkomst van gastronomische festivals en de terugkeer van ambachtelijke producenten neemt Tom de Smet u mee op een culinaire reis door de geschiedenis waarin de rijke Hongaarse keuken – onder invloed van de omringende landen, als een smeltkroes in Midden-Europa – een heel eigen stijl en smaak kreeg.

Tom de Smet (Amsterdam, 1962) trok sinds 1986 jaarlijks naar Hongarije om er de taal te leren en rond te reizen. Na zijn loopbaan als kok en daarna werk bij een educatieve uitgeverij startte hij in 2005 zijn journalistieke onderzoek naar de Hongaarse eet- en wijncultuur. In 2007 werd hij redacteur van de website Hongarije Vandaag, waarop veel verhalen en artikelen over eten en drinken van zijn hand zijn gepubliceerd. Daarnaast verzorgde hij culinaire lezingen en proeverijen, sinds 2011 organiseert hij de jaarlijkse Nederlandstalige Boekendag in Boedapest en sinds 2015 is hij daar ook creatief chef van het keukenteam van Kelet Kávézó.
>> terug

Több, mint aszú és bikavér! Ismerd meg a magyar borokat!
Meer dan aszú en bikavér! Leer Hongaarse wijnen kennen

San Verhavert studeerde af als master in de psychologie aan de KULeuven. Hij behaalde zijn doctoraat in de Onderwijskunde aan de Universiteit Antwerpen in 2018. In hetzelfde jaar begon hij aan de opleiding sommelier aan Syntra AB, naast de conversatie klas Hongaars aan het CLT Leuven. Sinds 2015 is hij getrouwd met een Hongaarse. Via haar ouders leerde hij de diverse wereld van de Hongaarse wijn kennen.

De wijngeschiedenis van Hongarije gaat reeds terug tot de Romeinen. Nu telt Hongarije 22 wijnregio’s en gebruikt, naast internationale, ongeveer een 10 inheemse druivenrassen in de wijn productie. Door de verscheidenheid aan bodems en microklimaten vinden we in Hongarije verschillende, interessante wijnstijlen terug. Maak kennis met de diverse wijnstreken van dit land en proef een mooie selectie aan wijnen tijdens deze voorstelling.

Let op, om praktische redenen kunnen slechts 14 deelnemers proeven. Er kunnen wel meer geïnteresseerden de sessie meevolgen. Deze sessie gaat om het leren kennen van Hongarije als wijnland en heeft dus geen commerciële insteek. Er kan geen wijn aangekocht worden.
>> terug

Het verdrag van Trianon

Wim Vermeulen (Boom, 1982) is werkzaam als tax en corporate finance manager op de financiële directie van SD Worx. Hij studeerde af aan de KULeuven als licentiaat in de Moderne Geschiedenis (2005) met een verhandeling over de Ansfrieds, een adellijke familie uit het 10deeeuwse Lotharingen. Daarna koos hij voor een andere weg en behaalde aan de KULeuven een master in Accountancy en revisoraat (2006) en een bachelor in de Toegepaste Economische Wetenschappen (2007). Tegelijkertijd behaalde hij het graduaat in de Fiscale wetenschappen aan de Fiscale Hogeschool te Brussel (2007) en tenslotte een Master in het Vennootschapsrecht aan de KUBrussel (2010). Hij werkte tussen 2007 en 2012 als senior tax consultant bij KPMG en Grant Thornton. Sinds 2012 is hij werkzaam bij SD Worx en behaalde in dat jaar ook de titel van erkend Belastingconsulent.

Ondanks zijn carrièrewending bleef hij een gepassioneerd historicus met een grote interesse in de geschiedenis van Centraal-Europa.

Het verdrag van Trianon uit 1920 heeft de Hongaarse gemoederen altijd beroerd. Zelfs na 100 jaar laat het zijn sporen na in het land en bij zijn bevolking. We kijken naar de achtergronden aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog en wat het verdrag inhoudt. Maar we staan ook stil bij de gevolgen tot op de dag van vandaag.
>> terug

De wortelstruktuur van het Hongaars
A magyar nyelv gyökszerkezete

Prof. dr. László Károly Marácz (1960,Utrecht) is geboren en opgegroeid in een Hongaars gezin in Nederland. Hij studeerde algemene taalkunde en de Hongaarse taal en taalkunde aan de Universiteit van Groningen. Hier verdedigde hij in 1989 zijn PhD, met een thesis over generatieve analyse van asymmetrische en symmetrische configuraties in de Hongaarse syntax.

Momenteel is hij Senior Lecturer aan het Departement voor Europese Studies en coördinator Europese Politiek (MA). In 2015 kreeg hij de titel van ereprofessor aan de Gumilyov Eurasian National University.

Prof. Maracz bespreekt de wortelstructuur van de Hongaarse taal. Op basis van zijn bevindingen stelt hij vragen bij de klassieke classificatie van talen in een boomstructuur en van het Hongaars in het bijzonder als Finoegrische taal.

Zijn voordracht is één keer in het Nederlands en één keer in het Hongaars.
>> terug

De Hongaarse klassieke muziek: Bartók Béla

Herlind Gerits (Lokeren, 1980) studeerde in 2003 af aan de KULeuven als licentiaat in de Musicologie met Aanvullende lerarenopleiding. In 2006 studeerde ze af als licentiaat in de Wijsbegeerte met uitwisseling aan de Universidade de Lisboa. In 2005 behaalde ze een master in Beleidseconomie. Ze doceerde Muziekgeschiedenis aan de Hagelandse Academie in Diest (2005-2010), was onderdirecteur in Academie August De Boeck in Asse (2010-2012) en is sinds 2012 directeur van de Kunstacademie Ter Beuken in Lokeren waar lessen in muziek, woord en beeldende kunsten georganiseerd worden.

Herlind keert terug naar 1918, het tijdperk van het Verdrag van Trianon uit 1920, waarover Wim Vermeulen een voordracht houdt. Ze belicht het ontstaan van "Hertog Blauwbaards burcht" en "de wonderbaarlijke Mandarijn", twee van Bela Bartoks meesterwerken.
>> terug

(thema volgt)

István Ertl (1965, Budapest) is een Hongaars/Franse leraar en vertaler. Van 1992 tot 2001 werkte hij als redacteur van het tijdschrift Esperanto van de Universele Esperanto-Vereniging (Rotterdam), in 2002-2003 als informatieverantwoordelijke van het Europese Netwerk Tegen Racisme (Brussel), sinds 2003 als vertaler bij de Europese Rekenkamer.

Sinds 1977 is hij bezig met Esperanto, sinds 1985 met haar literatuur. Hij gaf les over de literatuur van Esperanto aan de ELTE-Universiteit (Budapest) in 1990-1991 en sinds 1999 aan de Adam Mickiewicz Universiteit (Poznań). Hij is redacteur van de viermaandelijkse Beletra Almanako.

Tien jaren in Rotterdam, waar twee van zijn kinderen geboren werden, smeedden in hem een hechte band met de Nederlandse taal en cultuur.

(thema volgt)
>> terug

Inleiding tot het Esperanto

Bart Demeyere is burgerlijk ingenieur computerwetenschappen. Hij schrijft webprogramma's die ergens te maken hebben met Esperanto en werkt aan een programma om efficiënt te leren (Esperanto, maar ook Frans, Engels, Duits en geschikt voor alle kennis die geheugen vereist). Hij creëerde het vivo-webprogramma dat vertalingen en verklaringen zoekt in meer dan 20 webwoordenboeken en is de programmeur van de webwinkel van de Vlaamse Esperantobond.

Zijn zoon, nu 20 jaar, heeft hij opgevoed in het Esperanto en hij spreekt dus dagelijks Esperanto thuis. In Hongarije is hij al heel vaak geweest, om vrienden te bezoeken, een vriendinnetje, een familie-bijeenkomst of een congres, maar alles in het Esperanto.

Op HungaroMania geeft Bart een uiteenzetting over deze kunsttaal en een kort inleidend lesje. Hij gaat uit van het verhaal van de Rattenvanger van Hameln (La ŝalmisto de Hamelin).
>> terug

(details worden nog verder aangevuld, kom dus terug kijken)

Officiële verwelkoming

Verwelkoming door de organisatoren (HU/NL/EO)

In naam van het organiserend comité heten de hoofdorganisatoren Hedwig Gerits (vertegenwoordiger van de Hongaarse leerkrachten), Siegfried Mertens (Hongaarse cursisten) en Csonta István (Collegium Hungaricum), samen met Marc Vanden Bempt (Esperanto 3000) iedereen van harte welkom op HungaroMania - in de feestzaal (HU/NL/EO):

  • Verwelkoming door de organisatoren
  • Toespraak door onze eregasten ambassadeur Dr. Tamás Iván Kovács en burgemeester Mohamed Ridouani
  • Dankwoord aan onze medewerkers

HungaroMania is een feest en we hopen dat iedereen de weg vindt naar dit feest!
>> terug

Meer details: werkwinkels, muziek en dans

(=> Wordt weldra aangevuld)

Meer details: Hongaars concert en danshuis

Concert: Hongaarstalige muziek voor een internationaal publiek

Főnix

Het muziekgezelschap Főnix ontstond in de zomer van 1992 en speelt sindsdien onafgebroken verder. De samenstelling van het gezelschap veranderde uiteraard doorheen de jaren, maar het concept is hetzelfde gebleven. Ze spelen in de eerste plaats Hongaarse schlagers uit de 60-er en 70-er jaren, naast buitenlandse schlagers. De muziekgroep brengt optredens van anderhalf-twee uur op festivals, dorpsfeesten, op feestelijke stadsactiviteiten. Ze hebben ontelbare succesvolle optredens achter de rug, zowel in binnen- als buitenland.

De leden van de muziekgroep spelen aanvullend aan hun dagelijkse beroepsactiviteit, maar elk van hen heeft vele tientallen jaren muziekervaring mee (Ze zijn dokter, rechter, ingenieur, presentator). De huidige bezetting is de volgende: Bakonyi Zoltán slagwerk, dr. Gergely Sándor sologitaar, Tóth István zorgt voor de zang, Mátrai Csaba speelt basgitaar en dr. Surányi Zsolt is de toetsenist van het gezelschap.

Het is ons een groot genoegen het Főnix muziekgezelschap te verwelkomen op zijn eerste optreden (van twee keer een half uur) in België!


>> terug

Hongaarse dansavond (Táncház), werkwinkel volksdans

Op de werkwinkel in de namiddag maken we kennis met enkele soorten Hongaarse volksdansen uit binnen- en buitenland. We leren de basispassen en maken ons de juiste combinaties van danspassen eigen.

Op de dansavond herhalen we dit kort, daarna laten we onze creativiteit de vrije loop in het kader van een táncház in onvervalst Hongaarse stijl, zo kunnen we ook onze zelf samengestelde choreografie dansen. Natuurlijk zullen Viki en Martin er de hele tijd bij zijn om ons te helpen.

Viki (Viktória Hitter) leert sinds haar 7 jaar volksdansen in Győr bij het dansensemble Kisalföld. Momenteel volgt ze een master in Neerlandistiek aan de Eötvös Lóránd Universiteit van Boedapest.

Martin (Claus Martin Volker) begon ook op 7 jaar te dansen in de werkwinkel Regös in Győr. In Kolding (Denemarken) behaalde hij een bachelor in marketing en handel. Tijdens zijn universitaire studies organiseerde hij dansavonden en voorstellingen van volksdansen aangevuld met eigen choreografieën. Hier werden volksdansen uit Szék opgevoerd en leerden de deelnemers dansen uit Gyimes, beide in Transylvanië. Al twee decennia lang neemt hij actief deel aan de jaarlijkse dansbijeenkomsten van het Weense Collegium Hungaricum, waar hij samen met zijn moeder volksambachten en volksdans aanleert aan kinderen. Bij hun laatste bezoek aan België hielden ze een volksdansvoorstellling op de Internationale avond van de Campus Lemmens van de LUCA School of Arts.
>> terug

Meer details: programma over de hele dag, avondmaal

Regisztráció - Onthaal - Akcepto

Bij aankomst volg je de wegwijzers naar het Onthaal.

Je krijgt hier je programmaboekje.

Je kan hier drankbonnetjes kopen voor gebruik aan onze bar.

Ben je niet vooraf ingeschreven of heb je nog niet betaald? Dan kan dat hier nog, op voorwaarde dat er nog plaatsen beschikbaar zijn.
Het is aangewezen je vooraf aan te melden met het contactformulier op onze hoofdpagina (onder 'Contacteer ons') en vooraf je bijdrage te betalen. Alleen dan ben je zeker van je deelname aan HungaroMania.

Betaling ter plaatse gebeurt bij voorkeur met een bankkaart.
>> terug

Avondmaal: goulash

Tijdens de 3e editie van HungaroMania zal ons kookteam u weer aangenaam verrassen. Kom genieten van een zeer lekkere Hongaarse goulash, klaargemaakt volgens een authentiek recept. De ingrediënten doen nu al dromen van de poesta en de warme Hongaarse gastvrijheid. Ons HungaroMania-restaurant is ruim en gezellig.

Een vegetarische variant is mogelijk mits aangegeven bij inschrijving. Voor andere voedingsvereisten (glutenvrij of andere) is niets voorzien, in zo'n geval zorgt u zelf voor het eigen avondmaal.

Voor de "kleine honger" zijn er onze Hongaarse broodjes. Wie zal aan dit alles kunnen weerstaan ? Niemand. Dus, smakelijk! Jó étvágyat mindenkínek!
>> terug

Markt

Op HungaroMania organiseren wij een gezellige markt. Verschillende standhouders zullen aanwezig zijn. U kunt hier terecht voor allerlei zaken zoals Hongaarse etenswaren, maar ook boeken en tijdschriften in en over het Hongaars en Hongarije, romans in Nederlands, Esperanto en andere talen enzomeer. Neem zeker eens een kijkje, want wie weet, vindt u hier eindelijk dat ene product waarnaar u al zolang op zoek was!

Heeft u zelf interesse om op deze markt een stand te bezetten? Kijk dan naar de informatie op deze sponsorfiche.
>> terug

Tentoonstelling

De hele dag door is de tentoonstelling te bezichtigen. Op deze tentoonstelling kom je allerlei interessante zaken over Hongarije en de Hongaarse taal te weten.
>> terug

Drank- en hapjesstand

Op HungaroMania kun je een hele dag terecht voor een hapje en een drankje aan schappelijke prijzen. Aan onze bar kan je allerlei frisdranken, warme dranken, maar ook lekkere Hongaarse wijnen, een typisch Hongaars biertje of Hongaars fruitsap verkrijgen. Ook de inwendige mens kan je versterken op HungaroMania. We verkopen smakelijke belegde broodjes en Hongaarse zoetigheden.

Aan de bar kan je niet met geld betalen. Drank- en eetbonnetjes zijn aan het onthaal te verkrijgen. Je kan zowel met contant geld als met de maestro-kaart (bij voorkeur) betalen.
>> terug